Opdracht Vincent van Gogh – appeltje voor de dorst

Maart 2020

Sinds 16 maart zijn de scholen dicht vanwege het coronavirus. Gelukkig zien we alle leerlingen van groep 8 op schooldagen tijdens het videobellen en op de chat.Tijdens deze weken werken de leerlingen op afstand aan de taken. Ook krijgen ze elke week een leuke en uitdagende opdracht om thuis te maken en uit te proberen. Deze periode gaat natuurlijk over corona! De leerlingen konden kiezen uit allerlei denksleutels over het onderwerp. Hieronder een aantal voorbeelden van sleutelvragen:

– Vraag-sleutel: Het antwoord is ‘virus’ welke 7 vragen zou je kunnen stellen?

– Alfabet-sleutel: Maak een virus- alfabet. Zoek woorden op die met virussen te maken hebben en maak vervolgens met al jouw woorden een woordzoeker.

-Nadeel-sleutel: Wat is het nadeel van een mondkapje? Maak er een humoristisch stripverhaal van (minimaal 6 plaatjes)

– Ander gebruik-sleutel: in tijden van quarantaine bestel je veel. Verzin een leuk spel met alle kartonnen dozen daarvan voor al jouw gezinsleden. Maak een duidelijke handleiding met alle spelregels, zodat ook andere gezinnen het spel kunnen spelen.

Vervolgens moesten de vragen omgezet worden in een presentatievorm. Op de foto’s zien jullie het eindresultaat.

Februari 2020

Bezoek Natuurhistorisch museum

Ter afsluiting van ons project over ‘Leven en Dood’ hebben we een bezoek gebracht aan het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam. We bezochten de museumles ‘Ice Age’. De les begon met een inleiding van de museumdocent over de (laatste) ijstijd, de dieren die in deze periode leefden en hun aanpassingsvermogen. Vervolgens kregen we verschillende botten van dieren uit de ijstijd te zien. Hierna zijn we zelf aan de slag gegaan op verschillende plekken in het museum. We onderzochten botten, kiezen en huiden. Aan het einde van de les werden de vragen besproken en een verwerkingsopdracht meegegeven voor in de klas. Het was een leuke en interessante ochtend!

November 2019

In november zijn we begonnen met jeugd EHBO-lessen. Tijdens de lessen leerden we de Rautekgreep, stabiele zijligging, verbanden aanleggen en het toepassen van de Heimlich. Vrijwilligers van EHBO-vereniging Bergschenhoek lieten ons ervaren hoe je iemand kan reanimeren d.m.v. een AED. Tijdens de laatste les werd alle leerstof herhaald en situaties nagespeeld. De kinderen ontvingen aan het einde van de les een certificaat! Goed gedaan allemaal!

Oktober 2019

Tijdens de kinderboekenweek speelden de leerlingen een leuke quiz over voertuigen en konden ze zelf verschillende ouderwetse voertuigen uitproberen. Een tendamstep, pedalo, de velocipède en nog meer voertuigen reden over het schoolplein. In de klas werd de quiz vervolgens afgemaakt.

September 2019

De jaarlijkse sportdag was een geslaagde ochtend! Voordat de sportdag begon verzorgden de leerlingen van groep 8 de warming-up. Na flink zweten en springen begon de dag. Trefbal, sjoekbal, hockey, korfbal en allerlei andere sporten kwamen voorbij.