Welkom op de groepspagina van groep 1/2B! / Welcome to the page of group 1/2B!

In groep 1/2B zitten momenteel 30 leerlingen. Groep 1/2b heeft één juf: juf Demi. Zij is er alle dagen in de week.

In de klas hebben wij het erg gezellig met elkaar. We oefenen in de kring samen met Raai de Kraai (methode Kleuterplein) met taal en rekenen, we werken aan de weektaak, spelen in de hoeken, we zingen, dansen, gymmen en natuurlijk spelen we ook lekker veel buiten. Daarnaast leren wij om leuk met elkaar om te gaan, dit oefenen wij met behulp van de Kanjertraining. Omdat wij een Engels Plus-school zijn, doen we ook regelmatig activiteiten in het Engels.

Door het bekijken van de groepspagina hopen we u een kijkje te geven in het reilen en zeilen bij ons in de groep.

De meest recente informatie staat bovenaan.

Natuurhistorisch museum

Aansluitend op het thema ”Museum” wat wij recent in de klas hadden, mochten wij op cultureel uitje naar het Natuurhistorisch museum. Dit was super leuk, maar vooral leerzaam! We begonnen met het spelletje ”ik zie, ik zie wat jij niet niet ziet” met kleuren en weetjes over dieren. De kinderen mochten daarna in groepjes door het museum op zoek naar allerlei dieren. Bijna alle kinderen zijn hun lievelingsdier tegen gekomen. We mochten een olifantenkies tillen, dat is zwaar! En natuurlijk lieten de kinderen al te graag aan de juf zien waar de slangen waren….

Project Wetenschap en Techniek

In twee weken tijd hebben wij veel geleerd over wetenschap en techniek. Het project werd geopend met een gave show van MadScience en professor Rookpluim. In de klas hebben wij iedere dag proefjes gedaan (witte bloemen laten kleuren, regenmachine gemaakt, getoverd met kleuren, paperclip laten drijven etc.). Daarnaast hebben we allemaal een vliegtuig gevouwen en gemeten hoe ver deze kwamen op het schoolplein. Ook kwam er een vliegtuigbouwer bij ons in de klas om alles te vertellen over vliegtuigen en hoe deze gebouwd worden. We hebben samen met andere klassen een activiteit gedaan en in tweetallen een robot geknutseld. Tot slot als afsluiting van het project hebben we een circuit van proefjes in de klas gedaan (bv. badeendjes verplaatsen met lucht, bewegen als een robot, grote bellen blazen). Wat hebben we veel geleerd!

Nationale voorleesdagen

Sylvia van bibliotheek Oostland kwam op bezoek met het boek van het jaar: ”Een huis voor Harry”. Harry gaat liever niet naar buiten, binnen is het veiliger. Tot Vera hem vraagt om tikkertje te spelen. Dat wil hij wel. Maar hij raakt haar kwijt. Hij weet niet meer waar hij is. Hoe vindt hij de weg terug naar huis? Sylvia las het boek interactief voor en wat vonden we het een leuk boek! Samen met Harry de kat en Vera de vlinder vonden we de weg naar zijn huis terug. We hebben gekeken welk dier heel snel kan bewegen en welke niet zo snel. Ook hebben we bewogen als Vera en Harry op muziek. We leerden over verkeersborden die Harry tegen was gekomen en maakten er bewegingen bij, het werd bijna een echte dans! 

Hoera! Sinterklaas is in ons land. We volgen het Sinterklaasjournaal op de voet in de groep. We hebben alle pietenplaatjes op een leesplankje geplakt en hebben zo de pieten leren lezen! Als ‘nieuwe pieten’ en sinterklazen wisten wij daarnaast ook allemaal ons diploma te behalen tijdens de pietengym. We bezochten onlangs ook de voorstelling ‘Piet op Pad’ van theatergroep ZieZus. De kinderen mochten hierbij zelf bepalen hoe de voorstelling eruit kwam te zien en konden actief deelnemen. Stichting Muzische Vorming, bedankt voor deze voorstelling!

Ook hebben we een brief gekregen van rijmpiet en hem geholpen zijn gedicht af te maken. We hebben pietenmutsen en mijters geknuffeld en de juf werd zelfs gebeld door Sinterklaas! Daarnaast hebben we de lekkerste kruidnoten gemaakt met elkaar.

Natuurlijk kwam Sinterklaas bij ons in de klas en hebben we hem laten zien wat wij allemaal al kunnen, dat was erg gezellig!

Werken aan de weektaak

In de kleuterklassen werken wij in thema’s. Op dit moment hebben wij het thema herfst in de klas. De weektaken zijn gebaseerd op het thema. Zo kunnen de kinderen deze week boekjes over de herfst lezen, samen meten met takken, een kapsel maken van bladeren, daarnaast spelen de kinderen een taalspel met elkaar en hebben ze dingetjes uit het bos gewogen.

De kinderen kunnen een *, ** of *** weektaak hebben. Kinderen die net op school zijn, beginnen met een * weektaak. Met deze weektaak hoeven de kinderen minder taken in de week te doen. Zo kunnen de kinderen wennen aan de klas, de kinderen en aan het werken met een weektaak. 

Schrijfdans

Afgelopen week hebben wij voor het eerst schrijfdans gedaan in de klas. Dat is niet leren schrijven, maar schrijbelen! Schrijbelen is van kriebelen en krassen naar de basisbewegingen gaan. Omdat wij alles leren over de herfst, wilden wij weten hoe je wind kunt tekenen. Daar had de juf wel een plannetje voor! Eerst hebben wij bewogen zoals je beweegt met hele harde wind. Daarna speelden wijzelf met ons hele lijf voor de wind, dat was best wel grappig. Toen bevroor ons lijf en konden we alleen met onze armen en handen bewegen op de muziek. We maakten grote rondjes, als een soort draaikolk. Uiteindelijk hebben wij dit op papier getekend met allebei onze handen tegelijkertijd op de maat van de muziek. Dat was best een beetje lastig maar na even oefenen lukte dit iedereen.

Sportdag

Woensdag 26 september was de sportdag. Alle kinderen stonden al vroeg klaar, de dauw lag nog op het gras. De kinderen gingen leuke, sportieve spelletjes spelen in kleine groepjes. Zo was er touwtrekken, blik gooien, snoephappen, een puzzelestafette, tikkertje, ezeltje klik en bellen blazen. Na de ochtend sporten kregen de kinderen een vaantje en een ijsje.Het was een gezellige dag!

 

In de eerste weken nieuw of weer op school zijn wij alle hoeken en kasten in de klas aan het verkennen. Wat is er allemaal in de klas te vinden? Daarnaast zijn wij gestart met het thema ”winkel”. En daar hoort ook een weektaak bij. De kinderen hebben allemaal een eigen postvakje waar zij hun weektaak en werkjes in kunnen bewaren tot ze er mee klaar zijn. Op de weektaak staan verschillende taakjes. Zo hebben wij onze eigen boodschappentas samen gevuld en gemaakt maar ook zelf spullen geknutseld en ontworpen om te kunnen verkopen in onze eigen winkel. We hebben een werkboekje gemaakt over geld en daar een liedje over geleerd. In de kring hebben we geleerd dat in sommige folders wordt gewerkt met kleine lettertjes (”gratis stroopwafels bij 100 euro aan boodschappen”) en vertelde Raai de Kraai wat hij allemaal heeft beleefd bij de bakker.